Visum

Wanneer je naar een ander land reist is het niet vanzelfsprekend dat je zonder meer het land in mag. Ieder land is verantwoordelijk voor wie er wel en niet toegelaten wordt. Voor veel landen heb je vooraf toestemming nodig, in de vorm van een visum. Het kan ook zijn dat landen onderling afspraken gemaakt hebben hierover, waardoor je als reizigers geen visum aan hoeft te vragen.

Toeristenvisum

Voor een reis naar Japan hoef je als houder van een Nederlands of Belgisch paspoort geen toeristenvisum aan te vragen voor je op reis gaat. Bij binnenkomst wordt door de plaatselijke grenscontrole een visum in je paspoort aangebracht met een geldigheidsduur van 90 dagen. Dit visum is geldig voor de volgende verblijfsdoelen:

 • Sightseeing
 • Beoefening van amateur sport
 • Bezoek aan vrienden of familie
 • Zakenreizen

Hiervoor moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Je hebt het volgende nodig:

 • Een Nederlands of Belgisch paspoort dat geldig is tijdens de gehele duur van je verblijf
 • Een bevestigde boeking voor je terugvlucht waarvan de datum vast staat
 • Relevante documentatie over het doel van je reis, zoals hotel bevestigingen
Over Japan: Visum voor Japan

Langer verblijf

Ben je van plan om langer in Japan te verblijven, dan heb je wel een visum nodig. Afhankelijk van je verblijfsdoel dien je vooraf je visum aan te vragen bij de Japanse ambassade. Heb je een baan in Japan gevonden, vraag dan voor vertrek een werkvisum aan. Voor Nederlandse en Belgische paspoort houders is bovendien een beperkt aantal Working Holiday visa beschikbaar.

Werkvisum Working Holiday

Werkvisum

Als je in Japan wilt werken, dan heb je een werkvisum nodig. En om een werkvisum aan te kunnen vragen heb je een verblijfsdoel nodig. Dat wil zeggen dat je moet kunnen bewijzen dat je een baan aangeboden gekregen hebt in Japan. Je zult dus eerst op zoeken moeten naar werk. Heb je eenmaal werk gevonden, dan vraag je in 3 stappen een werkvisum aan:

 1. Je toekomstige werkgevers vraagt bij de Japanse immigratiedienst namens jou een Certificate of Eligibility aan. Daarmee geeft de werkgever aan de overheid aan dat ze garant staan voor je.
 2. Met dit document en een volledig ingevuld aanvraagformulier die je bij de Japanse ambassade je aanvraag voor een werkvisum in.
 3. Na verwerking en goedkeuring plakt de ambassade een sticker in je paspoort waarmee je eenmalig Japan kunt inreizen en je kunt registreren bij de gemeente waar je gaat wonen. Via de gemeentelijke registratie ontvang je bewijs van je werkvergunning.

LET OP: Met het werkvisum dat de ambassade afgeeft mag je eenmalig inreizen. Om te zorgen dat je werkvergunning geldig blijft na een bezoek aan een ander land vraag je voor vertrek uit Japan een re-entry permit aan.

Working Holiday visum

Ook zonder vooraf een werkgever te vinden is het onder bepaalde omstandigheden mogelijk om een jaar in Japan te werken. Sinds enkele jaren biedt Japan houders van Nederlandse en Belgische paspoorten de mogelijkheid om een Working Holiday visum aan te vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan een paar eisen:

 • Je bent Nederlands of Belgisch staatsburger
 • Je bent tussen 18 en 30 jaar oud
 • Je bent in het bezit van een retour ticket
 • Je hebt minimaal EUR 1.800 aan spaargeld
 • Je bent in goede gezondheid