Japanse vlag

De vlag van Japan is een van de meest herkenbare vlaggen ter wereld. Zo staat de vlag in deze top 7, deze top 10 en ook deze vraag op Quora bevestigd dit. De eenvoud van het ontwerp valt op en wordt gezien als een symbool voor de cultuur van Japan, hoewel die vaak ook behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Een rode cirkel op een witte achtergrond staat voor de zon, die op verschillende manieren met het land verbonden is.

Over Japan: Japanse vlag

Zon op de vlag van Japan

De keizerlijke familie zijn, volgens de legende die het ontstaan van Japan beschrijft, nazaten van de Godin van de Zon. In 660 voor Christus zou de achterkleinzoon van de Godin van de Zon in de eerste keizer van Japan geworden zijn. Dit gebeurde in de Kumano regio, ook nu nog een populaire bestemming onder pelgrims.

Daarnaast betekent de naam Japan zoiets als basis van de zon, wat vaak vertaald wordt als het Land van de Rijzende Zon. Vanuit het het vaste land van Azië en zelfs vanuit Europa kun je nauwelijks verder naar het oosten dan Japan, en omdat de zon nou eenmaal in het oosten opkomt, begint de zonsopgang min of meer in Japan. De basis van de zon dus.

Nationale trots

Hoewel de Japanse vlag op meerdere manier Japan symboliseerd, is het nauwelijks een bron van nationale trots. Het is indrukwekkend dat het ontwerp van de vlag zo duidelijk de waarden van het land weet over te brengen.